Woorden van Bas: Verander: leve de goede voornemens!

Goede voornemens. De één gedijt erbij. Het nieuwe jaar markeert een nieuwe stap, en daarin ben je voornemens te veranderen wat niet bevalt. Je fitheid, je gewicht, je baan, je bedrijf, je relatie. Om maar wat te noemen. Het gaat gebeuren dit jaar! De ander vervloekt “het goede voornemen”. Alsof een nieuwe dag -toevallig 1 januari van een nieuw jaar- alles opeens verandert?

Ik was jarenlang zo’n “vervloeker”. Ik zag het parkeerterrein van de plaatselijke sportschool in januari uitpuilen, en in februari angstvallig leeg zijn. Het bewijs dat (sport)discipline er is, of niet. Hetzelfde geldt voor een crash-dieet, waar ik mensen vol enthousiasme aan zag beginnen. Snel afvallen is één, maar 365 dagen op gewenst gewicht blijven is iets anders. Wie snel scoort, heeft de wedstrijd nog niet gewonnen. Dat doelpunt is één piek (het goede voornemen), de gewonnen wedstrijd een mix van structurele discipline en doorzettingsvermogen (het hele jaar).

Toen ik mijn boek aan het schrijven was, kreeg ik de spiegel voorgehouden. Sofie, de zeer betrokken dame in ons boekteam, had wel een suggestie voor de titel.

Verander.

‘Zo moet het gaan heten’, zei ze stellig. ‘Kijk naar elk hoofdstuk dat je schrijft: daar zit een verandering in. Er gebeurt iets of er overkomt je iets, waarop je anticipeert. Je verandert. Verander past daarbij als titel.’

Ik dacht na. Ik had besloten een fit20-studio te starten. Wist ik veel wat er allemaal op me af kwam. Heel veel! Dus: ik moest leren, in straaljagervaart. Ik anticipeerde. Soms goed, soms minder goed. Ik veranderde. Ik besloot hard te groeien, wat lukte. Ik had personeel nodig. De keuze van loondienst naar ondernemen was een bewuste, maar naar werkgeverschap? Een nieuwe realiteit. Ik anticipeerde. Ik veranderde. Een tweede studio starten: zelfde verhaal. Anticiperen. Veranderen.

Ik knikte naar Sofie. Die titel zei alles wat er te vertellen was. Briljant!

Wat dat alles met een goed voornemen te maken heeft? Alles, besefte ik me bij het eindredactieproces. Het boek vertelt mijn fit20-verhaal. Zelf dicht ik die stap toe aan de motiverende woorden van mijn ongeneeslijk zieke vader en aan fit20-directeur Walter Vendel met zijn visionaire boodschap. Zij trokken me over de streep.

Maar de basis van de verandering? Het staat gewoon in het boek. We gaan terug naar 30 december, ruim vijf jaar geleden. Toen zat ik op kantoor, ongelukkig te zijn met de baan die ik had. Ik wilde mijn leven, met 2014 voor de boeg, een andere richting geven. Die dag tikte ik op google wat zoekwoorden in, die me brachten bij fit20. Mijn studio zou uiteindelijk pas 21 maanden later openen, maar de basis van de verandering begon toch echt bij die online-zoektocht. Bij mijn goede voornemen.

En nu ligt er eind van deze “verander”-maand een boek. Hypocriet? Misschien, al zou ik eerder zeggen dat ik veranderd ben. Van mening veranderd. Leve de goede voornemens!
Bestel VERANDER (online) bij de Bruna, Ako of bij de boekwinkel bij jou in de buurt.